miercuri, 28 martie 2012

Insecte reale nr. 12

Călugăriţa reprezintă una dintre cele mai controversate insecte atât la modul ei de viaţă cât şi la comportamentul acesteia. Făcând parte din ordinul insectelor Mantodea,  genul Mantis, numele de călugăriţă provine chiar de la denumirea genului din care face parte, Mantis însemnând profet în limba greacă. Această denumire i s-a atribuit datorită primei perechi de apendici, asemănându-se perfect cu slujitorii bisericii în momentele  de rugăciune, această poziţie fiind des aleasă în momentul capturării prăzii.

duminică, 25 martie 2012

Insecte reale nr.11

Rădașca se numără printre cei mai mari și remarcabili gândaci dinEuropa. Caracteristice sunt mandibulele mari și roșcate ale masculului, care seamănă cu coarne de cerb și pot fi mișcate ca un clește. La exemplare mari, lungimea coarnelor poate atinge aproape jumătate din lungimea totală a gândacului, care este 25 - 75 mm. Femelele sunt ceva mai mici decât masculii și nu au „coarne”. În schimb, au un „clește” mic de care se folosesc și pentru a accesa hrană. Rădașca poatezbura. La mascul, în zbor axul longitudinal al corpului este oblic, coarnele aratând în sus.
Când nu zboară, aripile sunt acoperite.

luni, 19 martie 2012

Inscete reale nr. 10


Alaturi de lacuste, urechelnite, svabi si alte cateva grupuri de insecte, greierii au fost cuprinsi, in trecut, in supraordinul Orthopteroidea. In prezent aceste specii sunt repartizate in doua supraordine separate, intrucat seria lor de stramosi duce, in parte, la svabii primitivi (Protoblattoidea), in parte la ortopterele primitive (Protoptera), insa numai urmasii celor din urma sunt considerati in sens strict ortopteroide.

Insecte reale nr. 9

Cicada este o insectă care trăieşte în ţările calde. Are aripi mari transparente şi produce prin vibraţia membranei de pe abdomen un sunet apropiat de ţîrîitul greierului sau al lăcustei. De fapt şi talia, ca şi sunetele emise, o situează între lăcustă şi greier.

luni, 12 martie 2012

Inscete reale nr. 8

Numarul 8  ilustreaza o specie a familiei Curculionidae – gargarita uriasa de bambus (Cyrtotochelus sp.) care obisnuieste sa distruga suprafete intregi de vegetatie.

duminică, 11 martie 2012

Insecte reale nr. 7

Numarul 7 prezinta miriapodul carcaiacul vietnamez (Cyrtotochelus sp.) care cu ghearele lui veninoase reuseste sa omoare cele mai mari insecte.

sâmbătă, 10 martie 2012

Insecte reale nr.6

Numarul 6 descrie plosnita orientala uriasa (Eurostus validus) din familia Tessaratomidae, care este o mare consumatoare de plante agricole, in multe zone facand adevarate ravagii.

vineri, 9 martie 2012

Insecte reale nr. 5

Numarul 5 prezinta lacusta migratoare (Locusta migratoria) care face parte din familia Acrididae si este o specie daunatore agriculturii, deoarece distruge culturile de plante.

joi, 8 martie 2012

Insecte reale nr.4

Numarul 4 ne introduce in marea familie Scarabeidae printr-un reprezentant al gandacilor de flori, care are un colorit magnific – carabusul oriental (Trigonophorus sp.). Acesta mananca atat floarea, cat si tulpina plantei.

marți, 6 martie 2012

Insecte reale nr. 3

In numarul 3 este descris modul cum scorpionul negru gigant cu venin (Heterometrus sp.) isi imobilizeaza victima cu ajutorul clestilor mari, faramitandu-i corpul inainte de a o manca. Poate ajunge la o lungime de 35 cm si reuseste sa omoare un om din 8-10 intepaturi.

Insecte reale nr. 2

Numarul 2 al revistei ne ofera o frumoasa viespe gigant (Vespa sp.), care poate fi observata din orice unghi, se poate vedea clar felul cum arata. Revista prezinta in detaliu totul despre aceasta viespe: aspectul ei exterior si interior, unde este raspandita, cu ce se hraneste, cum se apara, inmultirea si alte lucruri interesante (legende, recorduri etc). Acest numar ofera de asemenea caseta gratuita conceputa special pentru expunerea primelor 12 insecte.

Insecte reale nr. 1

Numarul 1 al revistei a aparut in luna septembrie 2011 si ne-a oferit scorpionul manciurian auriu (Mesobuthus martensii) care face parte din grupul arahnidelor, familia Butoidae.

duminică, 4 martie 2012

Insecte reale

Revista Insecte Reale DeAgostini prezinta o colectie de insecte, arahnide si antropode foarte rare, din natura, de pe cele cinci continente. Cuprinde 60 de numere si apare in toate localitatile din tara noastra. Insectele sunt produse in crescatorii speciale, in China, sunt conservate prin procedee speciale si apoi incastrate in cate un paralelipiped intr-o rasina sintetica, transparenta, pentru a fi protejate.